2012-08-31 13:51Nyheter

Orto Novo Nyhetsbrev nr 3, aug 2012

null

Augustidrömmar!

 Den första känslan av att hösten är på intåg har börjat infinna sig, svamp och bärskogen lockar många, vackra färgskiftningar i naturen börjar visa sig. Genast längtar vi efter tända ljus, stora varma koftor, mustiga smaker och doften av vilt och långkok. Ännu finns det dock löften om härliga sensommar dagar kvar. Vackra röda kräftor dukas upp och doften av Krondill och sälta sprider sig bland ljuslyktorna och skratten. Hos oss på Orto Novo finns det alltid något nytt på gång, här kommer lite nyheter från oss i korthet.

 Våra Koi-karpar

Det är inte bara våra örter och sallater som växer här på Orto Novo. Under försommaren upptäckte vi till vår förvåning & förtjusning att våra Koi-karpar lekte. Här kommer första bilder på de små liven som redan hunnit växa sig centimeterstora.

Ny Odlingsansvarig

I slutet på augusti började Katharina Mandrysch-Mende hos oss som ny Odlingsansvarig. Hon är diplomerad Agraringenjör med specialisering på växtforskning och trädgårdsodling, och hon har ett stort intresse för växthusproduktion.

Vi passar också på att tacka Elin Bengtsson, tidigare odlingsansvarig, för fint arbete och önskar henne lycka till i sina framtida utmaningar.

Varmt Välkommen Katharina

Vår Sticklingsproduktion

Vår sticklingsproduktion är nu i full gång, ett gediget hantverk med omsorg och hänsyn till varje enskild planta. I Vårt sticklingssortiment hittar ni: Lavendel, Citrontimjan, Citronverbena, Salvia Äpple, Fransk Dragon, Mynta Spicata/Choklad & Moroccan.

Besök

Fredagen den 18 augusti hade vi en grupp skogs & lantbruksjournalister från hela världen på besök hos oss på Orto Novo. Deltagarnas besök var en del i programmet av den årliga IFAJ kongressen som i år arrangerades i Sverige den 15-19 augusti. Årets tema var ”solutions for a green future”, ett ämne som ligger oss varmt om hjärtat. Besöket var mycket uppskattat och givande för oss alla.

Våra Expoställ

Arbetet med våra nya Expoställ har landat väl, å vi är oerhört glada att kunna erbjuda våra kunder denna lösning. Sedan start har vi redan slagit i taket över förväntan med redan över 1000 stycken sålda ställ.

 Avslutningsvis ett recept

Tomat och Rosmarinsoppa (4 port.)

8 schalottenlökar

4 vitlöksklyftor

½ dl olivolja

25 plommontomater

4 kvistar rosmarin

1 flaska vitt vin (ca 7,5 dl)

Salt

Peppar

1 rödlök

16 cocktailtomater

4 skivor vitt bröd

1 msk olivolja

Så här gör man:

Skala och skiva schalottenlök och vitlök och lägg i en kastrull, häll på olja. Dela tomaterna och lägg ner dem i kastrullen tillsammans med rosmarin.

Fräs alltsammans några minuter och slå därefter över vinet och lite vatten. Låt koka tills tomaterna kokat sönder. Kör i matberedare eller mixer och sila, smaka av med salt och peppar. Skala och hacka rödlöken och skär cocktailtomaterna i bitar, blanda ihop. Skär brödet i tärningar och rosta i panna i lite olivolja. Strö tomatsalladen och brödtärningarna över soppan

 

 


Om Orto Novo

Orto Novo ett klimatsmart alternativ för alla Er som önskar handla färska kryddor & krukodlad sallat året runt! Orto Novo betyder ungefär »den nya örtagården«. Vi odlar aromatiska örter och sallater, fullmatade med smak, karaktär och miljöomtanke. Vi sår cirka 200 000 krukor i veckan på en odlingsyta om 15 000 m2 . Det är många krukor, men fortfarande är det den hantverksmässiga omsorgen om det spirande gröna livet som styr hela verksamheten. Orto Novos ständiga nyfikenhet på att odla något nytt och det mångåriga samarbetet med några av landets främsta kockar har resulterat i, att vi idag odlar ett femtiotal produkter i våra högteknologiska anläggningar. Vi värnar om livsmedelssäkerhet och högsta kvalité. Vi levererar levande grönsaker som du själv skördar i ditt kök. Vårt lager är vårt växthus, färskare än så går det inte att få. Orto Novos kunder består av ett fyrtiotal grossister främst i Stockholmsområdet, vilka har försäljning både till butiker och restauranger i hela landet. Miljöfrågorna har alltid varit viktiga för oss, därför har vi en tydlig och konsekvent hållbarhetsprofil. Minst 80 procent av vår energianvändning utgörs av förnybara energikällor. Vi använder inget kemiskt växtskydd och all vår växtnäring cirkulerar i slutna vattensystem. Därför är vi Sveriges första klimatcertifierade producent av sallat och kryddor. Samtliga våra produkter bär Svenskt Sigills kvalitetsmärkning. Orto Novo har sina rötter i Bergamo Italien, men vår historia började först i den svenska myllan år 1979 på Rödsten trädgård ute på Ekerö. År 1988 ändrades inriktning och vi övergick från ren frilandsproduktion av grönsaker till odling av färska örter och kryddväxter i växthus. Orto Novo Växthusodling aktiebolag bildades och 1991 flyttade vi till Nyckelby, Ekerö där våra nya växthus invigdes. Orto Novo är stolta över att ha bidragit till en ny svensk matkultur, något som premierades redan 1996 i form av Allt om Mat:s Gyllene Gaffel.


Kontaktpersoner

Alvar Kårfors
VD
Alvar Kårfors