2013-06-18 11:51Nyheter

Orto Novo Nyhetsbrev nr 7, juni 2013

null

Vi på Orto Novo håller öppet som vanligt under hela sommaren med en orderansvarig på plats, så välkommen med din order!

Bondeappen & bondehyllanwebben, LRF satsningen

Våga fråga - få en bonde på köpet

Den 23:e april var det lansering för LRF:s kampanj Våga fråga - få en bonde på köpet. Kampanjens syfte är att visa vikten av att köpa svenska livsmedel och dess kärna är en webbplats och en app till smartphones.

På kampanjens webbsida, www.bondepakopet.se, kan man skapa sin egen virtuella ”bondehylla” med bilder på svenska produkter, läsa mer om produkterna och kunna dela sin hylla med vänner och bekanta via sociala medier. Kända personer medverkar också med att göra sina egna hyllor och i kortfilmer där de letar efter svenska produkter och information om dessa ute i butik och hos lantbrukare. Via appen kan man scanna streckkoder på produkter i butik och få information om dess ursprung.

Våra expoställ firade ett år

I början på maj firade våra expoställ ett år ute i butik. Sedan säljstarten har Orto Novos Expoställ varit en efterfrågad succé och fördelarna är många, framförallt underlättar Expoställen hanteringen ute i butik, där mängden kartonger minskar. Produkterna levereras färdigexponerade i det nya stället, färdigt att rulla ut direkt från butikslagret. Lämpar sig speciellt bra vid storhelger och event då försäljningen är på högtryck ute i butikerna.

Sturegallerian

Den 26 april deltog Orto Novo på Stockholm Food District I Sturegallerian. Roland Persson bjöd på smakrika upplevelser & Janne Olsson berättade om våra klimatsmarta färska örter & sallater som smaksättare. Det var ett välbesökt och mycket uppskattat event med många roliga möten.

Du har väl inte missat våra recept på hemsidan? Där hittar du både nytt och gammalt, men huvudrollsinnehavaren är alltid våra klimatsmarta örter & sallater. Låt dig inspireras till ditt Midsommarbord!

Basilika gravad strömming

4 portioner

Gravnings lag

 5 dl vatten
1 dl ättika 12 %
1 msk salt
600 gr dragen strömming

Ört sås

2 dl majonäs
½ dl creame fraiche
3 st vitlöksklyftor
2 st krukor basilika
1 st kruka blad persilja
1 msk Dijonsenap
½ msk rödvins vinäger

 Så här gör man

Blanda vatten med ättikan och saltet och lägg sedan i strömmingen som får gravas i sex till åtta timmar tills strömmingen är vit i mitten.  Häll sedan av lagen och pressa ut så mycket av vattnet som möjligt ur strömmingen. Mixa örterna, vitlök, majonäs och crème fraiche fint, smakas av med salt, peppar, Dijonsenap och rödvinsvinäger. Vänd slutligen ner strömmingsfiléerna. Serveras med t.ex. Västerbottenost, kokt potatis och rostat bröd.

En härlig sommar och en glad Midsommar önskar vi från Orto Novo!Om Orto Novo

Orto Novo ett klimatsmart alternativ för alla Er som önskar handla färska kryddor & krukodlad sallat året runt! Orto Novo betyder ungefär »den nya örtagården«. Vi odlar aromatiska örter och sallater, fullmatade med smak, karaktär och miljöomtanke. Vi sår cirka 200 000 krukor i veckan på en odlingsyta om 15 000 m2 . Det är många krukor, men fortfarande är det den hantverksmässiga omsorgen om det spirande gröna livet som styr hela verksamheten. Orto Novos ständiga nyfikenhet på att odla något nytt och det mångåriga samarbetet med några av landets främsta kockar har resulterat i, att vi idag odlar ett femtiotal produkter i våra högteknologiska anläggningar. Vi värnar om livsmedelssäkerhet och högsta kvalité. Vi levererar levande grönsaker som du själv skördar i ditt kök. Vårt lager är vårt växthus, färskare än så går det inte att få. Orto Novos kunder består av ett fyrtiotal grossister främst i Stockholmsområdet, vilka har försäljning både till butiker och restauranger i hela landet. Miljöfrågorna har alltid varit viktiga för oss, därför har vi en tydlig och konsekvent hållbarhetsprofil. Minst 80 procent av vår energianvändning utgörs av förnybara energikällor. Vi använder inget kemiskt växtskydd och all vår växtnäring cirkulerar i slutna vattensystem. Därför är vi Sveriges första klimatcertifierade producent av sallat och kryddor. Samtliga våra produkter bär Svenskt Sigills kvalitetsmärkning. Orto Novo har sina rötter i Bergamo Italien, men vår historia började först i den svenska myllan år 1979 på Rödsten trädgård ute på Ekerö. År 1988 ändrades inriktning och vi övergick från ren frilandsproduktion av grönsaker till odling av färska örter och kryddväxter i växthus. Orto Novo Växthusodling aktiebolag bildades och 1991 flyttade vi till Nyckelby, Ekerö där våra nya växthus invigdes. Orto Novo är stolta över att ha bidragit till en ny svensk matkultur, något som premierades redan 1996 i form av Allt om Mat:s Gyllene Gaffel.


Kontaktpersoner

Alvar Kårfors
VD
Alvar Kårfors