2007-11-23 09:09Pressmeddelande

Matkreatörer – vår tids stjärnor!

Mat och dryck är i dag ständigt på tapeten. De mest framstående inom området lyfts fram och får stjärnstatus. Dessa hantverk som genom tiderna har inspirerat, gett njutning och mättat har nu blivit mycket eftertraktade och trendiga yrken. För att lyckas som kock eller sommeliere krävs hårt arbete, disciplin och stor kärlek till hantverket. Två av dem som har lyckats är bröderna Andreas och Mattias Larsson. För dem är det ett sätt att leva. Andreas har i år vunnit världsmästerskapen i sommeliere och är därmed en av tre i världen som både vunnit Europamästerskapet och världsmästerskapet i sommelerie. Brodern Mattias är en uppskattad och anlitad matkreatör som figurerar i media med både middagstips i radio och recept och sin matkunskap i olika tidningar.

Dagens kockar är kreatörer och esteter som allt oftare anlitas för att berätta om sitt arbete. Vi som är amatörer vill veta vad maten innehåller. Vilka råvaror har man använt och varför? Hur sattes menyn ihop, vilka tankar ledde fram till den? Detta tog örtproducenten Orto Novo fasta på och bestämde sig för att utveckla. I anslutning till växthusen byggdes en matsal där ett professionellt restaurangkök är blickfånget. Här bjuds landets ledande kockar in vid en serie tillfällen för att både laga mat och prata mat.

”För mig har samarbetet med matkreatörer alltid varit viktigt”, säger Per-Ove Kårfors grundare till Orto Novo. ”Det är tillsammans med några av våra trendsättande kockar som jag ständigt utvecklar sortimentet av örter, chili och tomater. Eftersom intresset för mat är så stort beslutade vi oss för att skapa Orto Novo Forum dit vi bjuder in några av våra bästa kockar för att skapa och prata mat.”
De uppskattade evenemangen, som kallas Aromer i Maten, inleddes med Roland Persson och Jonas Borssén som gästspelande kockar. Och nu kommer alltså turen till bröderna Larsson.

När: Onsdagen den 28 november, klockan 18.00. Kvällen inleds med en rundtur i växthusen.
Var: Orto Novo, Nyckelby, Ekerö


För mer information och bilder kontakta:
Per-Ove Kårfors VD, tel: 08-564 00 111, mobil: 070-818 32 38, e-post: pok.orto@novo.se
www.ortonovo.comOm Orto Novo
Producent av levande örter som du själv skördar i ditt kök. I de stora växthusen belägna på Ekerö strax utanför Stockholm odlar man örter, chili, tomater och sallader. I linje med sitt miljöåtagandet har alla typer av kemiska växtskyddsmedel uteslutits och istället används avancerad teknik och sterilisering sker med hjälp av ångning och uv-filter. Antal anställda är 30 personer och omsättning ca 60 miljoner kronor.


Om Orto Novo

Orto Novo ett klimatsmart alternativ för alla Er som önskar handla färska kryddor & krukodlad sallat året runt! Orto Novo betyder ungefär »den nya örtagården«. Vi odlar aromatiska örter och sallater, fullmatade med smak, karaktär och miljöomtanke. Vi sår cirka 200 000 krukor i veckan på en odlingsyta om 15 000 m2 . Det är många krukor, men fortfarande är det den hantverksmässiga omsorgen om det spirande gröna livet som styr hela verksamheten. Orto Novos ständiga nyfikenhet på att odla något nytt och det mångåriga samarbetet med några av landets främsta kockar har resulterat i, att vi idag odlar ett femtiotal produkter i våra högteknologiska anläggningar. Vi värnar om livsmedelssäkerhet och högsta kvalité. Vi levererar levande grönsaker som du själv skördar i ditt kök. Vårt lager är vårt växthus, färskare än så går det inte att få. Orto Novos kunder består av ett fyrtiotal grossister främst i Stockholmsområdet, vilka har försäljning både till butiker och restauranger i hela landet. Miljöfrågorna har alltid varit viktiga för oss, därför har vi en tydlig och konsekvent hållbarhetsprofil. Minst 80 procent av vår energianvändning utgörs av förnybara energikällor. Vi använder inget kemiskt växtskydd och all vår växtnäring cirkulerar i slutna vattensystem. Därför är vi Sveriges första klimatcertifierade producent av sallat och kryddor. Samtliga våra produkter bär Svenskt Sigills kvalitetsmärkning. Orto Novo har sina rötter i Bergamo Italien, men vår historia började först i den svenska myllan år 1979 på Rödsten trädgård ute på Ekerö. År 1988 ändrades inriktning och vi övergick från ren frilandsproduktion av grönsaker till odling av färska örter och kryddväxter i växthus. Orto Novo Växthusodling aktiebolag bildades och 1991 flyttade vi till Nyckelby, Ekerö där våra nya växthus invigdes. Orto Novo är stolta över att ha bidragit till en ny svensk matkultur, något som premierades redan 1996 i form av Allt om Mat:s Gyllene Gaffel.


Kontaktpersoner

Alvar Kårfors
VD
Alvar Kårfors