2015-06-02 11:30Pressmeddelande

Orto Novo klimatkompenserar till 100%

null

För Orto Novo som arbetar med levande växter är det naturligt att göra allt vi kan för att minska vår klimatpåverkan.

Men trots vårt långvariga och kontinuerliga arbete för att lätta på vårt ekologiska fotavtryck, så återstår alltid en del som vi inte kan åtgärda här i vår egen produktion.

Därför klimatkompenserar vi hela vår odling genom att plantera träd i samarbete med Vi-Skogen.

 • Vi-skogen är en svensk biståndsorganisation som planterar träd i Kenya, Rwanda, Uganda och Tanzania. Sedan starten 1983 har över 100 miljoner träd planterats.
 • Genom trädplantering bekämpar Vi-skogen fattigdom, förbättrar miljön och motverkar klimatförändringar i länderna runt Victoriasjön i östra Afrika.
 • Vi-skogen utbildar fattiga familjer i effektiva och hållbara odlingsmetoder. Familjerna får på så sätt tillgång till mer mat, större inkomster och skydd mot klimat­förändringarnas negativa effekter.
 • Träden som planteras hos bönderna gör att livlösa jordåkrar återfår sin naturliga bördighet. Samtidigt skyddar träden mot erosion och brännande sol, ger frukter, näring och mat på borden. Träden kan slutligen användas som byggmaterial och skapar nya försörjningsmöjligheter för familjerna.
 • Klimatkompensation genom trädplantering innebär att träden tar upp motsvarande mängd koldioxid när de växer.
 •  

  orto@novo.se

  Orto Novo ett klimatsmart alternativ för alla Er som önskar handla färska kryddor & krukodlad sallat året runt!


  Om Orto Novo

  Orto Novo ett klimatsmart alternativ för alla Er som önskar handla färska kryddor & krukodlad sallat året runt! Orto Novo betyder ungefär »den nya örtagården«. Vi odlar aromatiska örter och sallater, fullmatade med smak, karaktär och miljöomtanke. Vi sår cirka 200 000 krukor i veckan på en odlingsyta om 15 000 m2 . Det är många krukor, men fortfarande är det den hantverksmässiga omsorgen om det spirande gröna livet som styr hela verksamheten. Orto Novos ständiga nyfikenhet på att odla något nytt och det mångåriga samarbetet med några av landets främsta kockar har resulterat i, att vi idag odlar ett femtiotal produkter i våra högteknologiska anläggningar. Vi värnar om livsmedelssäkerhet och högsta kvalité. Vi levererar levande grönsaker som du själv skördar i ditt kök. Vårt lager är vårt växthus, färskare än så går det inte att få. Orto Novos kunder består av ett fyrtiotal grossister främst i Stockholmsområdet, vilka har försäljning både till butiker och restauranger i hela landet. Miljöfrågorna har alltid varit viktiga för oss, därför har vi en tydlig och konsekvent hållbarhetsprofil. Minst 80 procent av vår energianvändning utgörs av förnybara energikällor. Vi använder inget kemiskt växtskydd och all vår växtnäring cirkulerar i slutna vattensystem. Därför är vi Sveriges första klimatcertifierade producent av sallat och kryddor. Samtliga våra produkter bär Svenskt Sigills kvalitetsmärkning. Orto Novo har sina rötter i Bergamo Italien, men vår historia började först i den svenska myllan år 1979 på Rödsten trädgård ute på Ekerö. År 1988 ändrades inriktning och vi övergick från ren frilandsproduktion av grönsaker till odling av färska örter och kryddväxter i växthus. Orto Novo Växthusodling aktiebolag bildades och 1991 flyttade vi till Nyckelby, Ekerö där våra nya växthus invigdes. Orto Novo är stolta över att ha bidragit till en ny svensk matkultur, något som premierades redan 1996 i form av Allt om Mat:s Gyllene Gaffel.


  Kontaktpersoner

  Alvar Kårfors
  VD
  Alvar Kårfors